BRA ATT VETA!

Sömnbrist

Om man ofta sover för få timmar per dygn blir man förstås trött. De flesta behöver 6–8 timmar per natt. Trötthet kan också bero på en dålig sömnkvalitet.

I riskzonen: Den som stressar mycket, snarkar och/eller har sömnapné som försämrar sömnkvaliteten.

Symtom: Seghet, trötthet, dålig reaktionsförmåga, huvudvärk, koncentrationssvårigheter, sämre minne, viktuppgång.

 

Järnbrist/blodbrist

Järn behövs för att bilda hemoglobin, Hb, i de röda blodkropparna som transporterar syre från lungorna ut i kroppen. Järnet tas normalt upp från maten i tarmen. Om man får för lite järn kan blodbrist, för lågt Hb-värde, utvecklas. Järnbrist utan blodbrist uppstår när järnförråden är tomma men Hb-värdet är normalt.

I riskzonen: Nära var fjärde kvinna i fertil ålder har järnbrist och 7–8 procent har blodbrist på grund av järnbristen, ofta utan att veta om det. Den som har riklig mens, är gravid, vegan eller tränar mycket kan drabbas.

Symtom: Trötthet, koncentrationssvårigheter. Vid mer uttalad blodbrist: livlöst hår, hjärtklappning, andfåddhet, yrsel, aptitlöshet, huvudvärk.

 

Årstidsbunden depression

Deppighet som kommer när ljuset ändras med årstiden kallas även SAD, seasonal affective disorder. Har troligen samband med att produktionen av melatonin, hjärnans eget ”sömnmedel”, ökar under det mörka halvåret. Även signalsubstansen serotonin som har med psykiskt välmående att göra påverkas.

I riskzonen: Man kan ha ärftlig sårbarhet. Även livsstilen, bland annat om man vistas mycket inomhus, spelar roll.

Symtom: Nedstämdhet, irritation, extrem trötthet, viktökning, sötsug, stort sömnbehov även om man sover mycket.

 

 

Diabetes

Normalt öppnar insulinet cellväggen så att sockret som finns i blodet efter att vi ätit släpps in. Diabetes innebär att insulinet i kroppen inte produceras eller tas upp som det ska, vilket leder till att sockerhalten i blodet blir förhöjd. De vanligaste formerna av diabetes är typ 1 och typ 2.

I riskzonen: Livsstilfaktorer som övervikt och låg fysisk aktivitet. Det finns också en ärftlig faktor, men forskarna är inte klara över alla samband.

Symtom: Hunger, törst, trötthet, man kissar ofta, viktnedgång utan att man bantar.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/9/d/latess.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


CAPTCHA Image
Reload Image