PROTEIN KÄLLOR!

För att din kropp ska fungera, så måste du få i dig protein. WHO rekommenderar människor med en stillasittande livsstil att dagligen äta 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt.

Ägg innehåller nästan alla aminosyror man behöver, och de är inte bara goda utan mycket näringsrika. De innehåller även många nyttiga fettsyror som man behöver.

untitled

Näringsinnehållet per 100 gram för ett kokt ägg är ungefär 12,3 g protein och 137 kcal. Ett vanligt ägg väger ofta ungefär 60 gram vilket betyder att ett ägg innehåller ungefär 7,4 g protein och 82 kcal. Vill man minska på fettet så tar man bort ägg gulan.

RÖTT KÖTT

Nötkött, fläskkött, lamm- och fårkött och viltkött. Av dessa är fläskkött den billigaste och kanske därför också det vanligaste byggarkäket. Om vi tittar på fläskkotlett som exempel så innehåller den per 100 gram (med 2 mm fettrand) 20 gram protein och 134 kcal. Skulle man skära bort fettet är innehållet per 100 gram istället 21,6 g protein och 103 kcal

FISK

20 gram protein per 100 gram. Energiinnehållet mellan olika fiskar varierar mest beroende på hur feta de är. Fet fisk är dock inget jag tycker du ska undvika, utan det är snarare riktigt hälsosamt då det är rikt på omega-3. Två bra exempel på feta fiskar som både innehåller mycket protein och omega-3 är makrill och lax.

FÅGEL

100 gram stekt kycklingbröstfilé utan skinn innehåller 23,1 gram protein och 105 kcal. Om vi istället tittar på kycklingklubbor eller kycklingben, med skinnet kvar, innehåller de 18,9 gram protein och 156 kcal per 100 gram.

MJÖLK

Mjölk finns i flera olika fetthalter, där till exempel den 3 %-iga innehåller 3,4 gram protein och 60 kcal per 100 gram. Om du vill minska kalorimängden men ändå dricka ”mjölk” så kan du gå ända ner till Minimjölk som har en fetthalt på 0,1 %. Den innehåller 3,5 gram protein och 36 kcal per 100 gram.

VARFÖR PROTEIN?

  1. Din muskelmassa. Ju mer muskelmassa du har, desto mer protein behöver du.
  2. Din träning. När du tränar bryts protein ned, och ditt proteinbehov stiger. Det gäller speciellt uthållighetsträning, men även styrketräning.
  3. Ditt energiintag. Om du inte äter tillräckligt av kolhydrater och fett så bryts muskelprotein (aminosyror) ned till glukos för energi.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/9/d/latess.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


CAPTCHA Image
Reload Image